E-Bikes

Elektrische fietsen of E-bikes

Voor een goede elektrische fiets, heb je uiteraard een goede accu nodig (Ni-Mh of Li-ion). Als de accu demonteerbaar is, kan hij gemakkelijk worden opgeladen, bijvoorbeeld op kantoor of tijdens fietsvakantie op hotel. Voor een goede elektrische fiets, ben je al snel 1500 euro kwijt. Een elektrische fiets weegt meestal tussen de 22 en 30kg, dat is 5 tot 10 kg meer dan een klassieke stadsfiets. Een elektrische fiets kan handig zijn voor dagelijkse lange of heuvelachtige trajecten. De motor helpt bij het vertrekken en op hellingen. Bij de in België verkochte exemplaren wordt de motor uitgeschakeld zodra je sneller dan 25 km/u rijdt. Gemiddeld rijd je met een volle batterij tussen de 25 km en de 100km

Voor wie hulp nodig heeft bij het fietsen, verkopen we de elektrische fiets of de fiets met ondersteuning.

De elektrische fiets is niet alleen hip maar blijkt een regelrechte hype : de verkoop van elektrisch ondersteunde fietsen is een groot succes, zowel voor jong als oud. Elektrische fietsen zijn praktisch en gemakkelijk. Bovendien kunnen ze mee een oplossing bieden voor de mobiliteitsproblemen en de opwarming van de aarde. Ze zien eruit als gewone fietsen, maar hebben een elektrische motor die de inspanningen om vooruit te geraken deels overneemt.

Ecologisch en economisch

Oorspronkelijk diende de fiets met elektrische assistentie vooral voor oudere of minder beweeglijke mensen of voor ouders die hun spruit op de fiets wilden meenemen. Ondertussen is hij ook geliefd bij de gewone fietser, die blij is dat hij zich dankzij de hulp van de elektrische motor wat minder moet inspannen. Dat alles kan voor een gebruikskost die niet te vergelijken valt met die van een auto of bromfiets: minder dan 3 eurocent per 100 km voor het zuinigste model uit onze selectie. En ze zijn natuurlijk milieuvriendelijker: ze veroorzaken nauwelijks CO2-uitstoot (behalve voor de elektriciteitsproductie) of andere vervuilende stoffen, geen fijn stof, enz.

Verschillen met de klassieke fiets

Elektrische fietsen hebben net dezelfde eigenschappen als gewone fietsen: verlichting, remmen, antidiefstal, fietsstandaard, enz. Alle modellen zijn uitgerust met een versnellingssysteem.
Ze rijden vrij comfortabel, maar wegen wel veel meer dan een gewone fiets. Dat komt door het gewicht van de batterijen.

Op wat letten?

  • De assistentie gebeurt automatisch, na regeling door de fietser, met een aan-uitknop of een progressief systeem (draaiend handvat). De ervaring leert ons dat ook de progressieve systemen eerder worden gebruikt voor “alles of niets”. Bovendien kan een draaiend handvat u mettertijd krampen of stijve spieren bezorgen.
  • De assistentie bij aanzet die op sommige modellen aanwezig is, werkt met een krachtsensor die het elektrische systeem activeert zodra u op de trappers drukt. Dat is natuurlijk een groot voordeel, vooral wanneer u vertrekt op een helling. De andere systemen treden pas in werking wanneer u al enkele malen op de pedalen hebt getrapt. Het is dus aan u om de eerste meters een inspanning te leveren.
  • De assistentie op hellingen is meer dan welkom als u in een heuvelachtig gebied woont.
  • De levensduur van een batterij wordt geschat op 500 complete cycli opla-den/ontladen.
  • De autonomie kan variëren naargelang het model en naargelang u veel of weinig beroep doet op de assistentie.

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom een gewone tweewieler niet meer voldoet aan uw behoeften. Ideaal is de elektrische fiets bij te lange afstanden of lichamelijke beperkingen. U moet immers minder kracht zetten op de trappers en zelfs met wind tegen haalt u heel relax de nodige snelheid. De stille motor slaat telkens aan zodra u een trapbeweging maakt, dit geeft u trapondersteuning. Zo is er een stimulans om in beweging te blijven terwijl uzelf niet het grootste werk moet verrichten. Deze elektrische fiets met kwaliteitsonderdelen en een trendy uitzicht geeft u veel rijplezier voor weinig moeite! Fietsen is gezond en kan tot op hoge leeftijd gedaan blijven worden. Het is een activiteit die ontspant door inspanning. Dat is de theorie; de praktijk voelt soms anders. Wanneer u bijvoorbeeld met tegenwind een kleine klim moet maken. Misschien haalt u het nét of moet u lopend omhoog terwijl de zweetdruppeltjes danig vloeien. Met een elektrische fiets zou u fluitend bovenaan de berg kunnen komen.Ook ideaal als u zwaar beladen met boodschappen bent of wanneer het doktersadvies was een beetje op uw hart te letten.

Kortom: als u een duwtje in rug nodig heeft, is er de elektrische fiets!

Kom even langs voor verdere info & prijzen.